Nieuws

oktober 2020 —

Theaterkoor l.o.o.v. Animato bestaat niet meer… Tijdens een bijzondere algemene ledenvergadering hebben de leden – na een emotionele discussie – voorgestemd de vereniging per 1 oktober 2020 te ontbinden en tot vereffening over te gaan. Onderstaand persbericht is gepubliceerd in de Huis aan Huis van woensdag 30 september jongstleden.

Oudste Friese operettevereniging heeft laatste noot gezongen

LEEUWARDEN – Na meer dan 63 jaar zal het doek voor Leeuwarder opera- en operettevereniging Animato definitief vallen. Het was niet meer op te brengen. Aanvankelijk heeft het koor de tand des tijds en de bankencrisis redelijk doorstaan, maar de Corona-crisis zorgde letterlijk en figuurlijk voor de kogel door de kerk.

Het is 10 september 2020 in Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, rond tienen in de avond. Enkele leden zitten er aangeslagen bij, andere leden verlaten elkaar groetend op anderhalve meter bij de uitgang. Tijdens de afgelopen bijzondere Algemene Ledenvergadering hebben de leden voorgestemd de vereniging te ontbinden. Vanaf 1 oktober is Animato niet meer.

Maar hadden ze een keus? De meningen zijn verdeeld. In de emotionele discussie die de leden hebben gevoerd voorafgaand aan de stemming is wel één ding duidelijk geworden: het moet anders, maar hoe? Het voorjaar zou vol goede moed met nieuwe plannen aanvangen, maar toen kwam Corona. Net als vele andere verenigingen in Nederland lagen de repetities ook bij Animato stil en kon er dus niet aan de toekomst gewerkt worden. En hoe zou het koor alle Corona-maatregelen het hoofd bieden tijdens het repeteren in combinatie met leden die voor een groot deel tot de risicogroep behoren? En zouden alle nieuwe plannen binnen de gewenste termijn de gewenste resultaten halen? Bij enkelen heerst nog twijfel, toch wordt het voorstel om de vereniging na bijna 64 jaar te ontbinden aangenomen.

Animato laat een flink stuk operettegeschiedenis achter in Leeuwarden en Friesland. Concerten met bekende melodieën werden uitvoeringen van complete operettes. Van Zalen Schaaf naar de Harmonie; de laatste voorstelling Orfeo vond in 2019 plaats in de Koepelkerk en in Roden. Decors en kostuums werden al die jaren in eigen atelier vervaardigd. “Ik geloof, dat het atelier inmiddels over de 3000 stukken kleding telt en dan heb ik alle hoedjes, schoenen en andere rekwisieten nog niet eens meegeteld,” geeft voorzitter Sander Boonstra aan. De vier opslagboxen aan de Hooidollen in Bilgaard barsten bijna uit hun voegen. En het moet allemaal van de hand. Er wordt gezocht naar één of meerdere partijen, die dit stukje Leeuwarder historie een mooie bestemming weten te geven.

Boonstra, die tevens van 2002 tot en met 2011 als vaste solist aan het koor verbonden was, licht verder toe: “We waren optimistisch over de toekomst, hadden nieuwe plannen en de leden, het bestuur en ook onze dirigent Esther van Dijk zouden er voor 110% voor gaan. We hadden zelfs al diverse contacten gelegd om gezamenlijk Zar und Zimmermann van Albert Lortzing op de planken te brengen. Maar het mocht allemaal niet zo zijn. Het ledenaantal ging zienderogen naar beneden, wat de kwaliteit niet ten goede kwam. En diverse leden hadden al aangegeven, dat zij – zolang het Corona-virus nog rondwaart – zich niet in grote groepen wilden begeven. Wat natuurlijk volstrekt begrijpelijk is. Maar laat ik duidelijk zijn: Corona is níet de reden, dat deze fantastische club mensen als koor uit elkaar gaat. Het was simpelweg allemaal niet meer op te brengen.”

Het voltallige bestuur van Animato zal vanaf 1 oktober als vereffenaar alle zaken in goede banen leiden. “We proberen alles tot een net en goed einde te brengen,” aldus Boonstra. “En zodra het kan, zullen we met iedereen die maar wil nog één keer klinken op deze prachtige vereniging.” En het laatste lied? Zoals een operettekoor betaamt: ’Reich mir zum Abschied noch einmal die Hände’ uit Viktoria und ihr Husar van Paul Abraham.

februari 2020 —

Door omstandigheden hebben leden en bestuur moeten besluiten de productie ‘Zar und Zimmermann’ uit te stellen tot april 2021. Met onverminderd enthousiasme echter zetten koor en dirigent alles op alles om er een prachtige voorstelling van te maken!

Ook zijn een aantal rollen nog niet bezet. Geïnteresseerden van zowel binnen als buiten het koor kunnen hier terecht voor meer informatie.

In het voor- en najaar van 2020 zal het koor op diverse plekken in Friesland te zien en te horen zijn met een gevarieerd musicalrepertoire. Houd deze site en onze Facebookpagina in de gaten voor meer nieuws en informatie!

oktober 2019 —

De voorbereidingen voor ‘Zar und Zimmermann’ van Albert Lortzing die volgend jaar op de planken gebracht wordt, zijn in volle gang! Koor en dirigent hebben er zin in er een prachtige voorstelling van te maken.

Voor het solistische aandeel worden er op zaterdag 30 november aanstaande open audities gehouden. Er wordt naarstig gezocht naar mannen die de rollen van Peter Ivanow, burgemeester Van Bett en een drietal gezanten kunnen vervullen.

Geïnteresseerden van zowel binnen als buiten het koor kunnen hier voor meer informatie en aanmelding terecht.

februari 2019 —

De voorbereidingen voor Orfeo – de versmelting van Offenbach en Gluck zijn in volle gang. Houtblazersensemble Notos Winds zal de begeleiding verzorgen, samen met vaste repetitor Jan van Liere. Samenwerking is gevonden met opera-ensemble Frizzare uit Roderwolde. De eerste voorstelling vindt plaats op 7 april 2019 in het Koepeltheater in Leeuwarden; de tweede op 12 mei 2019 in De Helte in Roden. Meer informatie is hier te vinden.

mei 2018 —

De voorstellingen zijn intussen achter de rug, het wordt tijd voor nieuwe dingen! Binnenkort volgen enkele foto’s van onze voorstelling ‘Op reis’, 14 en 15 april jongstleden in De Harmonie. Houd onze site (en Facebookpagina) dus in de gaten.

3 mei jongstleden is er de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering geweest. Omdat Janny van Lingen als 2e secretaris zich na haar eerste termijn niet herkiesbaar stelde, zijn er een aantal wijzigingen in het bestuur opgetreden. We heten Anky Schippers dan ook welkom als algemeen bestuurslid!

‘Op reis’, 14 april 2018, Stadsschouwburg De Harmonie (foto: Teun van Lingen)

januari 2018 —

De laatste update is al weer even geleden, maar leden en bestuur zijn druk bezig met de nieuwe voorstelling ‘Op reis’, waarmee Theaterkoor l.o.o.v. zijn 60e verjaardagsjaar afsluit. Afgelopen donderdag zijn de regierepetities begonnen, in aanwezigheid van gastacteur Teake Dantuma en gastsoliste – een oude bekende – Pietrix Rosendal.

Meer informatie over de voorstelling is hier te vinden.

—  april 2017 —

Op 1 en 2 april vonden in Stadsschouwburg De Harmonie de uitvoeringen plaats van de jubileumvoorstelling Volgende week weer. Het stuk, geschreven en geregisseerd door Mees van den Bergh, werd door het publiek enthousiast ontvangen. Een impressie van de voorstelling is hier te vinden. De foto’s zijn gemaakt door Henk Haar.

—  februari 2017 —

Animato is te vinden met een project op voordekunst.nl! Kijk hier voor meer informatie en doneer om zo samen met ons het 60-jarig jubileum te vieren!

intro.jpg

—  januari 2017 —

De kaartverkoop voor Volgende week weer is van start gegaan! Op 1 en 2 april spelen we onze jubileumvoorstelling geschreven en geregisseerd door Mees van den Bergh in Stadsschouwburg De Harmonie. Kaarten zijn à €25 te verkrijgen via de leden of via het bestelformulier op deze website. Klik op de poster hieronder en lees meer over de voorstelling.

—  oktober 2016

11 tot en met 13 november staan leden van Theaterkoor Animato op de grootste hobbybeurs van Noord-Nederland! Vind alle informatie over het koor én over de nieuwe voorstelling bij standnummer 4317. En ga voor €3 exclusief op de foto met het koor in originele kleding! Het kan allemaal.

En tot die tijd kunnen er ook loten gekocht worden voor de Grote Clubactie. Help ons naar de €2500 om ons jubileumjaar tot een groot feest te maken!

augustus 2016

Zondag 28 augustus waren enkele leden van Animato als vertegenwoordiging aanwezig op de jaarlijkse UIT-markt op het Oldehoofsterkerkhof en de Prinsentuin in Leeuwarden. Hier is de nieuwe flyer voor ledenwerving uitgereikt aan belangstellenden (klik op de foto voor een groter formaat), waarmee gelijk de data van de komende voorstellingen bekend zijn gemaakt!

IMG_6330

juli 2016

Op 28 augustus aanstaande zal Theaterkoor Animato zich laten zien tijdens de UIT-markt in de Prinsentuin in Leeuwarden. Leden van het koor zullen gekostumeerd promotie maken voor de jubileumvoorstelling in april 2017. Speciaal voor deze gelegenheid is een nieuwe flyer ontwikkeld, die binnenkort ook hier op de site en op de Facebookpagina te zien is.

mei 2016

Tijdens de ledenvergadering van 19 mei jongstleden is een nieuw bestuur geïnstalleerd. Sander Boonstra, vaste solist van 2002 tot en met 2011 en als Steven te zien in Maske in blau (april 2016) werd unaniem verkozen tot voorzitter.

Verder bestaat het bestuur uit Detty ten Dolle en Janny van Lingen (secretariaat), Bert Weissink (penningmeester) en Janny Lok (algemeen bestuurslid).