Over Animato

Sinds de oprichtingsdatum 25 juli 1957 is er veel veranderd: vonden in de beginperiode vooral concerten plaats, later werden het zangspelen (geschreven door nu ere-lid mevrouw Prummel-Dost) en vanaf 1972 stonden volledige operettes op het programma. De pianobegeleiding werd bij grote producties vervangen door orkestbegeleiding en ook de speellocatie veranderde: begonnen in Zalen Schaaf, tegenwoordig is Animato niet meer weg te denken uit Stadsschouwburg De Harmonie.

Vanaf 2002 zijn ook musicals aan het repertoire toegevoegd, al lagen ze in de begintijd nog dicht tegen het klassieke aan: Showboat en Brigadoon zijn misschien wel de grootste successen van dan inmiddels Theaterkoor l.o.o.v. Animato.

Klik hier voor een volledig overzicht van alle voorstellingen.

Tegenwoordig bestaat het koor uit zo’n 35 leden. De jaarlijkse productie wordt door alle leden gedragen en ‘geproduceerd’: van de decorstukken tot de grime, van de PR tot het kleinste rekwisiet. Ieder lid zit in een commissie en heeft een taak.
Eén van de commissies die hier uitgelicht wordt, is de kledingcommissie. Een enthousiaste groep dames, die niet alleen zorg draagt over de het atelier van Animato, waar ruim geschat meer dan 3000 kledingstukken hangen, maar ook de verantwoordelijkheid op zich neemt om voor een voorstelling alle spelers van de juiste kostuums te voorzien.

De dagelijkse bezigheden worden gedragen door het bestuur; de muzikale leiding is in handen van dirigent Esther van Dijk, die tijdens de repetities wordt bijgestaan door repetitor Jan van Liere.